Teraz jest 22 maja 2024, o 11:20



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Elektrownia zapasowa 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2494
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Elektrownia zapasowa
RCN 337 Projekt techniczny - Elektrownia zapasowa.

Projekt:
Załącznik:
Okładka 1.jpg
Okładka 1.jpg [ 639.81 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
Okładka 2.jpg
Okładka 2.jpg [ 510.21 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
00.jpg
00.jpg [ 512.96 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
0.jpg
0.jpg [ 315.41 KiB | Przeglądane 6105 razy ]

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 526.52 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 554.88 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 594.81 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 511.12 KiB | Przeglądane 6105 razy ]

Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 579.09 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 559.09 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 613.77 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 533.78 KiB | Przeglądane 6105 razy ]


Kosztorys:
Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 566.92 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 365.3 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 420.03 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 388.23 KiB | Przeglądane 6105 razy ]

Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 514.93 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 472.77 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
15.jpg
15.jpg [ 363.75 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
16.jpg
16.jpg [ 477.51 KiB | Przeglądane 6105 razy ]

Załącznik:
17.jpg
17.jpg [ 524.17 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
18.jpg
18.jpg [ 506.24 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
19.jpg
19.jpg [ 504.35 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
20.jpg
20.jpg [ 457.2 KiB | Przeglądane 6105 razy ]

Załącznik:
21.jpg
21.jpg [ 439.75 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 397.69 KiB | Przeglądane 6105 razy ]


Rysunki:
Załącznik:
Rysunek 1.jpg
Rysunek 1.jpg [ 587.88 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
Rysunek 2.jpg
Rysunek 2.jpg [ 548.16 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
Rysunek 3.jpg
Rysunek 3.jpg [ 544.56 KiB | Przeglądane 6105 razy ]
Załącznik:
Rysunek 4.jpg
Rysunek 4.jpg [ 612.68 KiB | Przeglądane 6105 razy ]


2 cze 2019, o 13:56
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2494
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
Nie udało mi się znaleźć zdjęcia agregatu, który był w Konstantynowie ale tu jest podobny:
Załącznik:
Agregat.png
Agregat.png [ 976.75 KiB | Przeglądane 6104 razy ]

Model AP-63B. W Konstantynowie był AP-63C - nieco wyższy i cięższy i miał dodatkową szafę sterowniczą.
Ciekawostką jest, że producent tego agregatu - firma MADRO, po przekształceniach istnieje do dnia dzisiejszego: Link

Wracając do elektrycznej części projektu dla RCN - był jednym wielkim nieporozumieniem. Dziś nie do pomyślenia aby takie idiotyczne rozwiązanie zastosować i nie chodzi o agregat, tylko o panów projektantów sieci energetycznych. Teraz nie mam czasu aby to pokazać ( muszę się przygotować z materiałami) ale chodzi o awaryjne zasilanie wartowni z agregatu i możliwość cofnięcia się napięcia na rozdzielnice PR2.


2 cze 2019, o 14:33
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 4 lip 2018, o 20:47
Posty: 56
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
Ja widzę tam jeszcze jedną ciekawostkę - 400/230 V
W tamtych latach przecież było 380/220.


2 cze 2019, o 21:55
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2494
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
Zapewne chodziło o napięcie maksymalne przy którym agregat trzyma parametry.


2 cze 2019, o 22:04
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2017, o 10:22
Posty: 290
Lokalizacja: Łódź
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
mayster napisał(a):
Ja widzę tam jeszcze jedną ciekawostkę - 400/230 V
W tamtych latach przecież było 380/220.

Też to zauważyłem i zaintrygowało mnie to. Czy nie chodziło bardziej o zasilanie sprzętu tzw. "peryferyjnego' w RCN pochodzącego z "zachodu" który opierał się na 230 V , a w PRL było wtedy 220V?


7 cze 2019, o 22:16
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2494
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
Wrócę teraz do tego bubla projektowego.
Zobaczcie co się dzieje w złączu kablowym budynku wartowni:
Załącznik:
P1610338.JPG
P1610338.JPG [ 1.32 MiB | Przeglądane 6003 razy ]

Do zabezpieczeń głównych dochodzą po dwie żyły z prawej strony i łączą się na zaciskach zasilających.
Żyły grube 4x25mm2 to zasilanie sieciowe z rozdzielnicy PR-2 budynku głównego, natomiast cienkie 4x6mm2 to zasilanie z agregatu umieszczonego w garażach.

W rozdzielni głównej nN na rozdzielnicy PR-3 wisiała instrukcja, która nic nie wspominała o konieczności wyłączenia wyłącznika zasilania wartowni w rozdzielnicy PR-2 - jedynie była wzmianka o wyłączniku sekcyjnym w PR-3:
Załącznik:
P1630976.JPG
P1630976.JPG [ 1.38 MiB | Przeglądane 6003 razy ]

Postępując zgodnie z instrukcją po uruchomieniu agregatu napięcie dociera na zaciski w złączu kablowym wartowni i cofa nam się na rozdzielnice PR-2 i zasila ją poprzez zamknięty wyłącznik WiS-63 podając zasilanie na szyny główne rozdzielnicy i dalej...
Załącznik:
Cofka.png
Cofka.png [ 183.69 KiB | Przeglądane 6003 razy ]


Dziś za takie rozwiązanie gdyby zdarzył się wypadek, byłby prokurator. W zasadzie wtedy też, bo dopuszczono się marnotrawstwa deficytowej miedzi ;)
Wystarczyłoby zasilić wartownie z rozdzielnicy PR-3 z obwodów przeznaczonych do współpracy z agregatem lub w okolicach złącza kablowego w wartowni zastosować zwykły przełącznik zasilania "sieć agregat" - który nie umożliwiłby cofnięcia się napięcia w instalacje tzw. sieciową.
Tymczasem dopuszczono się możliwości zagrożenia i do tego marnotrawstwa. Pamiętajmy, że w tych czasach miedź była na wagę złota i każde jej użycie wymagało uzasadnienia oraz zgody. Kabel z budynku głównego do wartowni miał długość 260m, natomiast z budynku garaży do wartowni, aż o 100m więcej. Gdzie tu sens ekonomiczny? Po mijając już sprawy bezpieczeństwa o których wspomniałem wcześniej.


8 cze 2019, o 00:47
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin

Dołączył(a): 11 sie 2011, o 06:29
Posty: 581
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
czy takie coś mogło zasilić lampowy konstantynów? chyba troche ciszej pracowało niż ten odrzutowiec pod rozdzielnią. W dodatku rodzima produkcja.
http://www.profor.pl/galeria/strony/10.html


16 sty 2020, o 21:48
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2494
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Elektrownia zapasowa
anodowy napisał(a):
czy takie coś mogło zasilić lampowy konstantynów? chyba troche ciszej pracowało niż ten odrzutowiec pod rozdzielnią. W dodatku rodzima produkcja.
http://www.profor.pl/galeria/strony/10.html


Przy pełnej mocy nadajnika zużycie energii elektrycznej wynosiło od 3,3 do 3,7 MW. Pytanie ile nadajnik pobierał prądu przy minimalnej zadowalającej mocy nadawczej? Nie wiem, czy pobór prądu obniżał się proporcjonalnie do spadku mocy nadawczej? Na pewno trochę spadał ale czy proporcjonalnie?
Moim zdaniem agregat 3MW to trochę mało - brak rezerwy mocy. Agregat nie powinien pracować non stop na max.
Marian Siedlarek, wspominał, że ten 4MW co zdemontowali nie radził sobie, a co dopiero 3MW?


17 sty 2020, o 18:01
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL