Teraz jest 20 cze 2024, o 06:12



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sterowanie pracą nadajników 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 27 gru 2011, o 18:36
Posty: 32
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Cytuj
Post Sterowanie pracą nadajników
Znowu ja i znowu w podobnej sprawie :D. Mianowicie: na opis tej magicznej klawiatury z panelu nadajnika, obiecany przez Roberta czekam, jak zapewne większość forumowiczów. Mnie interesuje inne zagadnienie. Chodzi o objaśnienie panelu sterowania sumatora mocy (jeśli takową wiedzę ktoś posiada). Oczywiście tak "po chłopsku" :lol: , bo np. jak czytałem definicje przekładników na wikipedii to ni w ząb nie kumałem. Dopiero jak Łukasz wytłumaczył to złapałem (tu ukłon za "rzeczowe" ;) wyjaśnienie).

Z góry dzięki
Pozdrawiam Maciek :)


30 kwi 2012, o 17:57
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 31 sty 2011, o 10:40
Posty: 153
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Co do panelu automatyki - to nie jest klawiatura. To zestaw lampek sygnalizujacych. Mialem raz zaszczyt widziec schemat w pelnym jego rozmiarze (nie kazdy szczegol byl czytelny), ale pisalo tam wyraznie "fehlermeldetableau" co oznaczaloby mniej wiecej "wykaz bledow". Owe niemieckie haslo jest dosc powszechne w elektronice, szczegolnie w systemach automatyzujacych. Chodzi po prostu o sygnalizacje wszelkich ostrzezen, anomalii i odchylen od normy.

PS: Od dawna jaram sie tym panelem i jego dokladnym opisem ;) To samo dotyczy panelu ukladu sumujacego z oscyloskopem.

*edit* Po ponownym dokladnym spojrzeniu na material stwierdzilem ze wg schematu (i tego co udalo mi sie dostrzec) jest to panel wylacznie sygnalizacyjny.

No ale ostatnie slowo w tej sprawie ma inz. Czowgan :) (tu pilka do Roberta)


1 maja 2012, o 11:30
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Kolega @Maciek zmobilizował mnie do działania , i opis wraz z ilustracjami i schematami obrazującymi zasadę działania sterowania układu sumującego , wraz z zasadą działania systemu blokady mechanicznej jest prawie gotowy . Prawdopodobnie jeszcze dziś zostanie umieszczony na stronie .
Małe sprostowanie - panel sumatora jest na górze pulpitu (trzy przyciski pod dwoma wskaźnikami wychyłowymi) . Panel z oscyloskopem to układ kontroli modulacji .


1 maja 2012, o 12:14
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 4 gru 2011, o 21:38
Posty: 527
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
a mnie ciekawi jedno zdjecie z zeszlorocznej wyciecki
na jednym zdjeciu zblizenia panelu nadajnikow widac na panelach sterowania nadajnikow kluczyki do wyboru rodzaju pracy nadajnika
dziwi mnie po co wisi na nich ta tabliczka ma wlaczac??
jakie ona ma teraz zanczenie?? bo po cos tam wisi
i dlaczego lewy jest na remote(zdalne) prawy zas na manual??

_________________
...aby mowa polska
w całym kraju
i daleko poza
jego granicami
słyszana była...


25 wrz 2012, o 21:27
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2511
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Na dzień dzisiejszy pewnie nie ma to już żadnego znaczenia. Zapewne wszystko jest po odłączne fizycznie w szafach i rozdzielniach. Być może jakaś część panelu energetycznego jeszcze działa ale też pewności brak. Te tabliczki prawdopodobnie pozostały jeszcze z czasów obsługi i tak sobie wiszą na swoich miejscach do dnia dzisiejszego.
Nie jeden już tym kręcił z ciekawości ;)


25 wrz 2012, o 22:39
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin

Dołączył(a): 11 sie 2011, o 06:29
Posty: 589
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Cytuj:
na jednym zdjeciu zblizenia panelu nadajnikow widac na panelach sterowania nadajnikow kluczyki do wyboru rodzaju pracy nadajnika
dziwi mnie po co wisi na nich ta tabliczka ma wlaczac??

po prostu mogli wyjąć te kluczyki i byłby spokój. Stacyjka nie była decyzyjnym wlacz -wyłacz jak w samochodzie tylko wyborem trybu odpalenia boverego. Ale... wyjete kluczyki z pozycji ster. zewnetrzne ktore nie bylo podłączone nigdzie - nieczynne, zablokowały by pozycje ster. reczne i automat. Nikt by tego nie odpalił........ :lol: chyba odwalic panel i zewrzec druciki.


przy wątku sterowania Leszczynki pojawil sie wpis Roberta.
Cytuj:
Ze względów ekonomicznych (zużycie lamp nadawczych ),i innych podzespołów Konstantynów ruszał też powoli , stopniowo .
Śp.Witek wielokrotnie o tym wspominał . Niestety analogiczna instrukcja jest nie do odtworzenia .

jesli istniala jakaś instrukcja odpalenia boverego - na papierze czy w glowie Witka to musiala być bardzo osobistą, podparta znajomoscią pewnych krytycznych miejsc w nadajniku aby nie robić sobie dodatkowych problemow. Ale do pewnego momentu gdyż czujniki mowią swoje i komputerek boverego decyduje ostatecznie - czy nadawać czy nie. Tak czy inaczej było to oparte o dużą znajomosc ukladu i doswiadczenie praktyczne. Dołaczając do tego pasję i humor Witolda efekt byl gwarantowany.

tym zawodnym miejscem mogł być prostownik anodowy +crowbar, bardzo ladnie dzialający na zywotnośc lamp bo zawierał "miękki start" lecz odchyłki fazowe na bramkach mogły sie pojawiac z czasem co powodowało rożne zachowania. sterowanie z automatu przemiatało je szybko, recznie mozna było powoli sprawdzac co sie dzieje. Ew przebicia, asynchron skutkowal szybkim wyłaczeniem.
Nie widac w dokumentacji miekkiego startu zarzenia albo patent gwiazda- trójkąt ktorego nie widac na schemacie. Zarnik to delikatne miejsce w lampie mające wpływ na zywotnośc, dzis jest to standartem w lepszych konstrukcjach, na duzych mocach falownik w tym miejscu. Zalozyli ze kilkanascie razy w roku wlączą zarzenie na zimno + kilka lat eksploatacji da podstawy do zakupu nowej lampy. W kazdej lampie sa dwie sprawy krytyczne - zimne włokno żarzenia załączone nagle na full traci na strukturze, zimna katoda z podanym anodowym niszczy sobie powłoke.


7 maja 2017, o 08:30
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2511
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
anodowy napisał(a):
po prostu mogli wyjąć te kluczyki i byłby spokój. Stacyjka nie była decyzyjnym wlacz -wyłacz jak w samochodzie tylko wyborem trybu odpalenia boverego. Ale... wyjete kluczyki z pozycji ster. zewnetrzne ktore nie bylo podłączone nigdzie - nieczynne, zablokowały by pozycje ster. reczne i automat. Nikt by tego nie odpalił........ :lol: chyba odwalic panel i zewrzec druciki.

To raz, a dwa kluczyk robił za zawieszkę tabliczki, bo tam na niczym innym zawiesić się jej nie dało - ma znaczenie bardziej symboliczne. Podobnie z tabliczkami na panelu energetycznym po pozbyciu się akumulatorni.


7 maja 2017, o 14:49
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 2 gru 2011, o 19:27
Posty: 131
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Nawet na panelu rozdzielni widać tabliczki "Nie włączać" powieszone na włącznikach 6kV do nadajników.
Ciekaw jestem czy dało by się odpalić częściowo nadajniki załączając pierw 6kV a potem próbując uruchomić sterowanie i np. żarzenie czy nadmuch powietrza.
Bo możliwe że coś tam jeszcze by ożyło :)
Chyba że jest poodłaczane nie tylko wyłącznikiem ale i fizycznie odłączone.


7 maja 2017, o 19:51
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2511
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Kolekcjoner93 napisał(a):
Nawet na panelu rozdzielni widać tabliczki "Nie włączać" powieszone na włącznikach 6kV do nadajników.
Ciekaw jestem czy dało by się odpalić częściowo nadajniki załączając pierw 6kV a potem próbując uruchomić sterowanie i np. żarzenie czy nadmuch powietrza.
Bo możliwe że coś tam jeszcze by ożyło :)
Chyba że jest poodłaczane nie tylko wyłącznikiem ale i fizycznie odłączone.

W chwili obecnej zapomnij. Teraz cały ośrodek jest zasilany tylko napięciem 400V z dawnej stacji 110kV. Wymieniono trafo 15/6kV na 15/0,4kV.


7 maja 2017, o 20:39
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 2 gru 2011, o 19:27
Posty: 131
Cytuj
Post Re: Sterowanie pracą nadajników
Kiedy to trafo wymienii i z jakiego powodu? ze starości czy po to by nie generowały strat trafa bo potem te 6kV było zamieniane na 400V a tu jest od razu...


7 maja 2017, o 23:02
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL