Teraz jest 17 kwi 2024, o 15:28



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Następna strona
 Budowa repliki masztu w technice 3D 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 6 gru 2012, o 18:06
Posty: 133
Cytuj
Post Budowa repliki masztu w technice 3D
O przyczytanch tego tematu juz nie bede sie rozpisywal bo zostalo to napisane w powitaniu :). Po pobieznym przejrzeniu dzialu offtop odkrylem ze powstala
replika namacalna i to az 16m, calkiem niezle! Czas na rozpoczecie budowy repliki w skali 1:1 wykorzystujac 3DS MAX STUDIO. Chcialbym jak najwierniej odwzorowac kazdy szczegol, sposoby mocowania elementow lecz dostepne ogolnie plany nie pozwalaja na osiagniecie takiego detalu.
Tu chcialbym z wasza pomoca dokladac wszelkich staran w budowawaniu jak najwierniejszej repliki tego legendarnego cudu techniki.


Załączniki:
646.jpg
646.jpg [ 133.24 KiB | Przeglądane 13670 razy ]
6 gru 2012, o 18:43
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Witam ,
Swego czasu kolega Yankes przedstawił nam swój projekt wykonany przy pomocy programu Rinoceros , temat znajdziesz LINK


6 gru 2012, o 19:10
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 6 gru 2012, o 18:06
Posty: 133
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Siema. Z tego co sie orientuje Rhinoceros jest programem przeznaczonym do tworzenia siatek pod modele kartonowe no ale moze sie myle.
Yankes w pewnym momencie napotknal sie na limity, nie wiem czy sprzetowe czy 'oferowane' przez aplikacje, mimo to jednak odwalil kawal dobrej roboty.
Teraz juz wiem ze pierwszy z tym pomyslem nie bede i to mnie wcale nie zniecheca - srebro tez dobre. W tej chwili juz moge powiedziec ze kazdy z segmentow bedzie mial okolo 10k trojkatow. Prezentowany segment ma aktualnie ok 8ktri. Docelowo sam maszt bez odciagow powinien nie przekraczac 800ktri.
Ograniczen programowych sie nie obawiam, sprzetowych w zasadzie tez. Pozniej tylko bedzie to wplywac na czas tworzenia renderow. Mysle ze spokojnie
moge pozwolic sobie na szczegoly o ile bedzie z czego takie modelowac. Jezeli nie znajda sie inne rysunki niz te oficjalnie prezentowane na stronie to bede zdany na zdjecia pogladowe i nieco improwizacji. Aktualnie zaczalem modelowac stope masztu, wkrotce render.


6 gru 2012, o 19:47
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Ojjj kolego źle mnie zrozumiałeś ;) . Link podesłałem jako materiał poglądowy , absolutnie nie miałem na celu zasugerować ci że będziesz drugi .
Świetny pomysł , i służymy pomocą .


6 gru 2012, o 20:03
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 6 gru 2012, o 18:06
Posty: 133
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Oczywiscie tez bede zerkal na model poprzednika. Daje mi to tez do zrozumienia, ze innych rysunkow technicznych nie ma. No trudno, nie raz juz sie robilo cos z niczego, ramy rade.


6 gru 2012, o 20:56
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 490
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Ja mam zamiar w wakacje jak się uda stworzyć model masztu w skali 1:100. No 6,5 m. spory kawałek metalu nad ziemię ;) Bardzo dobrze ,że masz zamiar robić projekt masztu w 3D. Przyda mi się w rysunku technicznym i budowie. :)


6 gru 2012, o 22:16
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 6 gru 2012, o 18:06
Posty: 133
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Spoko. Ale czy nie lepiej kupic gdzies kawalek pola i postawic w skali 1:25? ; d


6 gru 2012, o 22:24
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 490
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
To już trzeba by było dźwigiem stawiać :D.


6 gru 2012, o 22:27
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 6 gru 2012, o 18:06
Posty: 133
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Gotowy fundament i izolatorki a takze prawie skonczona 'stopa' masztu.
Hmmm.. To moze profilaktycznie wymodeluje te 1550 srub kolnierzowych. Bedzie zajecie na nocke ;)
Ok. Jakiej srednicy byly otwory srubowe w kolnierzu i ile ich bylo?


Załączniki:
K646-2.jpg
K646-2.jpg [ 235.52 KiB | Przeglądane 13641 razy ]
6 gru 2012, o 22:51
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Budowa repliki masztu w technice 3D
Było po sześć śrub w kołnierzach na krawężnik. Dokładnej średnicy nie znamy. Trzeba by zmierzyć - zadanie dla Bartosza ;)

Służę pomocą odnośnie konstrukcji. Mam rozrysowany cały maszt na kartkach A4.

PS.
Zwracaj uwagę na szczegóły rysunków w 2D ;) Posiłkuj się zdjęciami.
Jeśli chcesz robić maszt ze wszystkimi szczegółami, to niestety trzeba omawiać każdą część z osobna. Inaczej nie ogarniesz tego wszystkiego i będzie dużo nieścisłości.

1. Fundament, na górnej części walca wylany był mniejszy, który tworzył coś w rodzaju uskoku. Dopiero na nim osadzona była blacha ołowiana z pierścieniami.
2. Stopa masztu opierała się na łożysku, które wieńczyło izolatory.
3. Stopa posiadała wzmocnienia do przystawienia lewarów.
4. Szczeble drabiny włazowej były charakterystyczne dla tego okresu - czyli w kształcie litery "c".


6 gru 2012, o 23:41
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL