Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 23 wrz 2023, 18:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Moje drugie zainteresowanie - kolej 
Autor Wiadomość
Ekspert

Post Re: Moje drugie zainteresowanie - kolej
Ja w kolejnictwie w ogóle nie siedziałem więc jestem totalnie zielony. Syn ,mnie prowadzi i wyjaśnia szczegóły. Dobrze ze będziesz miał wsparcie ze strony brata co do kodu. My dostaliśmy kod bazę od chłopaków z innego projektu EN57 który robią w szkole na śląsku. I tak musimy go modyfikować, ale bez tej pomocy bylibyśmy w czarnej d.......e ;). Jak chcesz bazę kodu Ci prześlemy. Na pewno odezwiemy się do Ciebie i brata bo pewno utkniemy w pewnym momencie, to nieuniknione :D

16 maja 2023, 16:17
Ekspert

Z mojej strony nie ma problemu, co będę miał to udostępnię ale do samego programowania, czy tam kodowania jeszcze długa droga.
Najprawdopodobniej zaczniemy od manometrów - bo tylko to mam :( Czekam jeszcze na te krokowce i biorę się do przeróbki mechaniczno-elektrycznej obudów. Potem do pracy przystąpi brat.

W drugiej kolejności zmierzam zdobyć osobno mierniki, bo je też jednak będę przerabiał na krokowce. W maszynie niestety nie ma zaimplementowanych wielu stanów amperomierza i woltomierza nN, a na Arduino będzie można takie różne stany uzależniać od załączonych urządzeń lub usterek.
Tu mam też trochę dylemat, bo mimo wszystko wolałbym dostosować pulpit pod Simraila (zdecydowanie lepsza grafika, stany pogody itd.), ale tam jeszcze kibel nie jest wydany i nie wiadomo jak będzie odbywać się komunikacja i co będzie zaimplementowane. Ponadto, czy da się pogodzić Maszynę i Simraila? Jedna wielka niewiadoma póki co.

16 maja 2023, 17:03
Ekspert

Do MaSzyny bedzie Ci potrzebny zmodyfikowany plik systemowy z symulatora EU07.ini który przesyła dane i komunikuje się z płytką Arduino. Sim Rail to świeża sprawa i nie widziałem jeszcze żeby ktoś już poszedł w tym kierunku. W MaSzynie będziesz też potrzebował odpowiednią wersję gry bo nowsze wersje symulatora miały modyfikacje które uniemożliwiały działanie symulatorów stworzonych wcześniej przez innych. Pamiętam jak byliśmy w skansenie w Skierniewicach i mieli tam pulpit SM42 w którym właśnie część wskaźników i przełączników nie działała po aktualizacji MaSzyny. Jutro wezmę syna do komputera i on napisze tu na forum o co chodzi dokładnie jeżeli chodzi o kwestie plików MaSzyny i Arduino. Nawiasem mówiąc fajnie mieć pulpit i kody w Arduino do różnych symulatorów.

16 maja 2023, 21:21
Ekspert

Nie mów mi, że każdy nowy patch do Maszyny wymaga przeprogramowana Arduino. Jeśli tak, to trochę kiszka. Nie wiem w takim razie czy warto inwestować w coś co za chwile skończy jak Mechanik EN57. Oczywiście obym się mylił.

Co do Simraila, już zaczynają powoli robić pulpity:
https://simrail.com.pl/pulpit/
https://forum.simrail.eu/topic/3783-kontrolery-gier/

Zobaczymy w jakim kierunku to wszystko pójdzie oraz, czy w normalnej wersji symulatora, zapowiadana współpraca z własnymi pulpitami stanie się faktem.

16 maja 2023, 22:41
Ekspert

Od kilku dni studiuję schemat elektryczny rozrządu i obwodów pomocniczych prawdziwego kibla. Niestety w przypadku symulatorów trudno jest zachować realność. Póki co, najlepiej wychodzi pod tym względem Trainz 2010 z taborem ADHD.
W Maszynie nie ma wielu uzależnień, a jak będzie w Simrailu - diabeł wie. Właśnie doszło do mnie, że zanim połączę się z Arduino, trzeba zastosować kilkanaście przekaźników aby móc sterować pulpitem np. na "zimno" lub zachować realne stany urządzeń. Weź tu teraz zrób uniwersalny pulpit do dwóch lub trzech symulatorów.
Przykład - głupie odblokowanie i załączenie przetwornicy. W chwili trzymania impulsowego hebelka musi z automatu odłączyć się załączona sprężarka. I tak gdzie nie spojrzeć w schemat jest zawsze coś. Żaden symulator nie bierze takich niuansów pod uwagę - a szkoda.
Strasznie sobie komplikuję ten projekt :evil:

20 maja 2023, 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2