Teraz jest 20 kwi 2024, o 12:07



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 sie 2011, o 10:17
Posty: 302
Lokalizacja: Łódź
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Też mam Tarabana i w ogóle długie w nim są takie sobie jak na polski odbiornik. Mam też kilka innych polskich odbiorników i najlepiej odbiera Śnieżnik R502. Najmniej szumów, odporny na zakłócenia, i brzmienie ekstra. Natomiast UKF-y w nim są bardzo słabe. A w Tarabanie na dobrej antenie nawet udaje się w Łodzi Raszyn odebrać ;) Na poważnie, słabo bo słabo, ale da się zrozumieć


1 lip 2013, o 10:38
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 490
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Czy u was też dzisiaj równo o 12:28 była półtora minutowa przerwa w nadawaniu jedynki ??? :?


1 lip 2013, o 11:34
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 13 mar 2010, o 23:39
Posty: 575
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Bartosz napisał(a):
Czy u was też dzisiaj równo o 12:28 była półtora minutowa przerwa w nadawaniu jedynki ??? :?


Czy ta przerwa była na długich, czy na ukf, bo nie piszesz. Bo jeżeli na ukf to nadajnikiem dla twojego rejonu jest RTCN. Sierpc - Rachocin w którym trwają przerwy konserwacyjne, między innymi dla Radia Dla Ciebie na 100.9 MHZ. to być może chwilowo wyłączyli też jedynkę, aby dokonać jakiś przełączeń.


1 lip 2013, o 20:17
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 490
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Nie , normalnie na falach długich ;) Jeżeli jedynka to tylko długie :) Od rana było wszystko dobrze i nagle po 12 szum... Zacząłem zmieniać częstotliwość na 227kHz 223kHz 225kHz tylko szum i po około minucie jedynka znów zaczęła grać jak wcześniej. :) U mnie raczej zakłóceń nie ma i takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz i jestem ciekawy czy u kogoś kto słuchał w tym czasie jedynki na 225kHz też była taka przerwa .


1 lip 2013, o 20:48
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Przerwa była , poniżej powód krótkiej ciszy w eterze na 225 KHz :

"Awaria w rozdzielni NN spowodowała odcięcie zasilania jednego z czujników układu zabezpieczeń nadajnika. Przywrócenie zasilania oraz programowa, procedura „odblokowania” nadajnika trwały dokładnie jedną minutę ( 12:29:26 – 12:30:26 według „czasu TX”). Niestety nadajnik podjął pracę w niepełnej konfiguracji, to znaczy dwoma blokami na antenę. Pełną konfigurację osiągnięto o 12:41:52 wybierając w nadawanej treści PR1, odpowiedni moment na dokonanie dołączenia trzeciego bloku do pracy na antenę."


2 lip 2013, o 21:04
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 28 cze 2013, o 10:47
Posty: 10
Lokalizacja: Łódź
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Te dzisiejsze radia...

Konstantynów odbierałem na odbiorniku Lena 2 i też nie było szumów.
Teraz słucham jedynki na odbiorniku Eltra Tola 3 i czasami słychać tylko szum, być może to jakieś zakłócenia.


15 lip 2013, o 14:39
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 29 gru 2013, o 23:39
Posty: 6
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
W okolicach roku 1986 słuchałem Konstantynowa na odbiorniku "Dorota". W Starogardzie Gdańskim odbiór był... taki sobie. Był wyraźny i stabilny, ale na tej "Dorocie" w tle audycji słychać było jednak jednostajny szum, który nie znikał nawet przy idealnym ukierunkowaniu anteny ferrytowej. Wcześniej (w innym budynku) mieliśmy radio "Lira" i tam odbiór był chyba czystszy. Ale ten stary budynek był z cegły, a "Doroty" używaliśmy w bloku żelbetowym.
W 1980 roku byłem na wczasach w NRD niedaleko Berlina i tam w domkach były enerdowskie odbiorniki podobne do naszych "klocków dzierżoniowskich". Byłem wtedy zbyt mały, by świadomie szukać czegoś na skali odbiornika, ale pamiętam że z odbiorem PR1 Polacy mieli tam problemy. Ktoś coś tam złapał po polsku, ale co to dokładnie było? Zresztą, może te radia nie miały fal długich...


29 gru 2013, o 23:49
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 1 sty 2014, o 17:00
Posty: 4
Cytuj
Post Re: Zasięg Konstantynowa na fali długiej 227/225 kHz
Witam,jako nowy użytkownik chciałbym podzielić się swoimi wspomnieniami.W 1990 r.wyjechałem na tzw.saksy do Niemiec (RFN).Mieszkałem w okolicach Hamburga.Wieczorem po pracy (mieszkałem w domu swojego pracodawcy) słuchałem jedynki PR na radiu Telefunken.Odbiór doskonały wiedziałem ,że to dzięki masztowi mogę mieć kontakt z Polską.Później po wiadomym zdarzeniu w1991r.nie odbierałem już naszego radia ,choć o ile pamiętam odbiór na tym odbiorniku był możliwy lecz bardzo kiepskiej jakości.W tym czasie można było za to usłyszeć prawdziwą rewolucje na pasmach FM w Niemczech.Masa stacji komercyjnych nadająca muzykę.Dodatkowo telewizja naziemna( analogowa ) z kilkunastoma programami i odbiór na zwykłej antenie wewnętrznej postawionej na telewizorze.
Trzeba przyznać ,że niemcy kładli nacisk na dobry odbiór stacji radiowych i telewizyjnych.Byłem pod wrażeniem jak zwykła mała antenka doskonale radzi sobie z odbiorem telewizyjnym.Ale wrócę do masztu.Wydaję mi się ,że w latach 80-tych.ówczesne władze niezbyt chętnie chwaliły się masztem.Być może to tylko moje spostrzeżenia jako kilkunastoletniego wówczas chłopaka.O maszcie dowiedziałem się od ojca chyba pod koniec lat 80-tyh.,i od razu zapragnąłem go zobaczyć.
Niestety ojciec nigdy mnie nie zabrał na wycieczkę do Gąbina.Gdy w 1989 odebrałem swoje prawo jazdy miałem swój motocykl i ponownie wróciła chęć zobaczenia masztu,lecz zawsze odkładałem decyzje na potem.Niestety potem było już za późno i nigdy nie było mi dane zobaczyć najwyższej budowli na świecie do dziś tego żałuje.


2 sty 2014, o 21:57
Zgłoś post
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL