Teraz jest 15 kwi 2024, o 13:57



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Maszt radiolinii 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 489
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Maszt radiolinii
Mnie również zastanawia pewna rzecz a mianowicie dlaczego ma maszcie radiolinii nie pozakładali anten telefonicznych itp. Wieża stoi bezczynnie od tylu lat a na niej ani jednej przekaźnikowej anteny np. do internetu? :? :D


18 wrz 2011, o 13:42
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 sie 2011, o 10:17
Posty: 302
Lokalizacja: Łódź
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
Nie ma sensu zakładać tam przekaźników od telefonii komórkowej, od internetu itd. bo mało kto dookoła mieszka. Najbliższe zabudowania znajdują się kilka km od radiostacji. A i tak to zabudowanie nie jest gęste. Więc zakładanie tam tego typu anten by się po prostu nie opłacało.
Co innego nadajniki radiowe czy telewizyjne. Chodź i to byłoby bez sensu skoro dociera tam dobry i silny sygnał z Raszyna.


18 wrz 2011, o 17:52
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 489
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
No tak ale przecież przekaźniki telefonii komórkowej nie mają zasięgu 1 km. a internet radiowy by się przydał ;)


18 wrz 2011, o 18:06
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 sie 2011, o 10:17
Posty: 302
Lokalizacja: Łódź
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
Zasięg stacji BTS dla zwykłych telefonów wynosi 5-7km. Skoro dookoła powstały już stacje przekaźnikowe to nie ma sensu zakładać tutaj następnej. Kolejna rzecz, stacje znajdują się zapewne na wieżach, innych wyższych budowlach których właścicielami są ludzie. Emitel za postawienie BTS-a na maszcie radiolinii zawołał by pewnie tyle kasy, że operator od razu by zrezygnował.
Internet radiowy również nie miał by za bardzo sensu, taki internet oferują z reguły prywaciarze, a tych to już na pewno nie stać na postawienie tam swoich anten. I skąd taki prywaciarz doprowadził by do Konstantynowa internet dla swojego przekaźnika? Żeby to działało dobrze to internet trzeba by ciągnąć nie wiadomo skąd, a to jak wiadomo też kosztuje.


19 wrz 2011, o 16:10
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 22:19
Posty: 131
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
"Emitel za postawienie BTS-a na maszcie radiolinii zawołał by pewnie tyle kasy, że operator od razu by zrezygnował. "

Emitel może sobie wołać.

Wieża jest narazie jeszcze własnościa TP. a ta jak pies ogrodnika nikomu nie udzieli dzierżawy na obiekcie RCN.


19 wrz 2011, o 19:01
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
TAN napisał(a):
"
Wieża jest narazie jeszcze własnościa TP. a ta jak pies ogrodnika nikomu nie udzieli dzierżawy na obiekcie RCN.


Trafne sformułowanie !
Plany wykorzystania RCN jeszcze za czasów pracy ekipy technicznej , kilka lat po katastrofie były bardzo niejasne . Pierwotnie planowano przekształcić główny budynek stacyjny pod centrum szkoleniowo- konferencyjne TP S.A. , były też plany podziału terenu na działki ponoć dla oficjeli , jeszcze za czasów gdy większość kapitału TP stanowiła własność skarbu państwa .
Generalnie obiekt tuż po decyzji związanej z definitywnym zaprzestaniem działalności emisyjnej jest wrzodem na d... T.P. od lat stanowi majątek do zbycia .
Od początku XXI wieku trwają próby sprzedaży z marnym skutkiem .
Tu znowu powołam się na opinię kolegi TAN-a , kreatywni księgowi T.P. nie próżnują ! Nie dośc że mają czyste koszta , to jeszcze wspaniały prezent w postaci zabezpieczenia kredytu obrotowego . Fortuna kołem się toczy !
Po co więc inwestować w coś co od lat jest skazane na klęskę ?


19 wrz 2011, o 19:56
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 489
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
Mieli by z tego przynajmniej jakieś pieniądze. :D A pani administrator przecież narzekała na koszta. Przecież za przekaźniki trochę by mieli. Najbliższe są w Sannikach oraz w Gąbinie. ;)


19 wrz 2011, o 20:18
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 22:19
Posty: 131
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
TP nie jest koncesjonariuszem telefonii komórkowej więc usług nie będzie świadczyła - a konkurencję wspierać to absurd. Jakieś 1200 USD ($) tej firmy nie uratuje.
A obcych na terenie im nie potrzeba.
Umowy dzierżawy punktu antenowego podpisuje się na okres 10 letni z klauzulami karnymi wiążącymi dzierżawcę. Najemca dyktuje warunki.
Jedynie "Orange" jest tolerowana przez TP. Ale gdy ta ostatnia robi wszystko za własne pieniądze - stawia wieże na terenie należącym do TP. Ale i tak oni dalej decydują czy może tam być zainstalowana jakaś konkurencja, a jeśli tak, to kasa dla nich a nie do Orange. W myśl zasady czyja ziemia tego zysk.

A oni liczą że stanie się cud z RCN wcześniej niż przed rokiem 2021.

Pozdrawiam


19 wrz 2011, o 20:46
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 8 kwi 2011, o 13:10
Posty: 489
Lokalizacja: Gąbin
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
aha no i z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że czasza na wieży nie została zdemontowana właśnie przez ten cud który może się zdarzyć :D :P


20 wrz 2011, o 15:02
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 18 sty 2011, o 22:19
Posty: 131
Cytuj
Post Re: Maszt radiolinii
Koszt demontażu i utylizacji przekracza wartość tej radiolinii.

Pozdrawiam


20 wrz 2011, o 19:46
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL