Teraz jest 17 kwi 2024, o 17:04



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Radiolinia 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Sama radiolinia nie wymagała raczej indywidualnej obsady. Natomiast zarówno SRL Wiejca jak i RTCN Pałac miał normalną etatową obsługę. Zresztą Grzeleka po 1996r. przesunięto na Wiejce aby doczekał spokojnie emerytury ;)


9 paź 2015, o 15:36
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 13 mar 2010, o 23:39
Posty: 575
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Nas nie interesuje to, jak jest teraz, odnośnie położenia anten na maszcie radiolinii. Interesuje nas ukierunkowanie anteny systemu Granger na dzień zakończenia nadawania przez RCN. Zamontowana zapewne na sztywno nie miała prawa samoistnie zmieniać położenia i tak jest pewnie do dziś. Zresztą to widać, że cały czas jest na swoim miejscu pomimo upływu lat. Zdjęcia zrobione przez Łukasza osiem lat temu udowadniają że antena Granger nie zmieniła położenia a obsługa raczej tam nie włazi, bo i po co.


9 paź 2015, o 16:11
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Te zdjęcia są sprzed 4 lat, kiedy to zwiedzaliśmy obiekt wraz z ówczesną administratorką.
Na wieżę jednak, ktoś wchodzi. Rok po naszym pierwszym legalnym zwiedzaniu terenu, pojawiła się nowa antena TV Link dla ochrony. Jest na pierwszym dużym pomoście niedaleko drabiny. Sama się tam w 2012r. nie zainstalowała ;) Ponadto raz na jakiś czas elektryk wymienia żarówki.
Bardzo jestem ciekawy jak wygląda sprawa przeglądów technicznych tej wieży.

Wracając do Grangera, Skąd wiesz, że jest idealnie na swoim miejscu. Nikt z nas nie był pod wieżą w 1991r i nie robił zdjęć. Przekrzywienie anteny od wiatru wcale nie należy do rzadkości, tym bardziej, pozbawionej jakiejkolwiek konserwacji. Parę lat temu pospadały jakieś anteny z EC Kawęczyn.


9 paź 2015, o 17:57
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 16 lip 2013, o 10:43
Posty: 86
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Macie Panowie jakieś zdjęcia owej Grangerowej yagi w zbliżeniu.
Po samych direktorach widać, że nie była ona aż taka "mała".
Żeby można było złapać jakąś skalę i porównać jej elementy do yagi tv UHF.
Na pewno owa antena nie jest produkcji krajowej, chyba, że została wyprodukowana przez Polkat na specjalne zamówienie.
Co do przęsła UHF na Wiejcy, to można spokojnie je wykluczyć.
UHF nie potrzebuje przęsła, potrzebuje widoczność optyczną.
Co innego jest w przypadku SHF.


9 paź 2015, o 22:09
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Mamy (mogę wysłać) ale nie widać kąta Grangera względem czaszy NEC. Zdjęcia wykonane z boku :(
Granger miał około 3m długości - jeśli oto chodzi.


9 paź 2015, o 23:09
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość

Dołączył(a): 16 lip 2013, o 10:43
Posty: 86
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Łukasz, to na maila 2-3 zdjęcia.
Tu nie chodzi o długość anteny, tylko szerokość direktorów i a przede wszystkim wibratora.
Po tym można określić mniej więcej częstotliwość pracy anteny, co prawda z dużym błędem tak -/+ 100 MHz.
Chociaż tak na oko mi to pasuje idealnie na kanał tv E27.
A gdzie jest Grabów ?


9 paź 2015, o 23:26
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Chodzi o długość dipoli? Na oko mają 45cm.

Fotki wyślę.

Grabów jest za Wyścigami na tyłach Puławskiej w stronę Piaseczna - Link. Trochę niefortunni podpisano w Google jako Imielin ;) Na tabliczkach adresowych (administracyjnych) jest Grabów... Mniejsza oto.
Systemy antenowe zlikwidowano w 2010r. - zostało samo pole zarośnięte trawą. Obecnie tylko rozległy, rozbudowany ostatnio budynek administracyjny wykorzystywany jest przez MSZ.

Widok systemu od ulicy Poloneza w 2009r Link., oraz obecnie Link.

Brama główna od ul Tanecznej w 2009r Link, oraz obecnie Link


9 paź 2015, o 23:59
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Na zdjęciu z 2009r. nie widzę żadnej wysokiej konstrukcji . Na prawdę uważacie że możliwy był zasięg optyczny na taką odległość ? Poza tym ośrodek łączności MSZ , wszystko top secret , lata 70-te i cywilna instalacja dosyłu ?
Nie wiem dlaczego Sławek tak kategorycznie odrzuca PKiN ? Aż tak dobra pamięć ? Zwłaszcza że jeszcze parę lat temu nie mieliśmy pojęcia o istnieniu Grangera , nikt też zbytnio nie zwracał uwagi na antenę nad NEC-kiem na maszcie radiolinii .


10 paź 2015, o 10:18
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinia
Robert ale nie wiadomo co było tam w latach 90-tych ;)
Zrobiłem sobie symulacje i +/- wyszedł mi ten ośrodek na Grabowie. Równie dobrze przy takiej niedokładnej "zabawie" mógł być obiekt przy ul. Smyczkowej (Radiostacja lotnicza) lub jakiś cywilny dach wieżowca. Tylko po co? Pisałem również, że zaczynam szerzyć mity :mrgreen:
Taka jest prawda, że Granger patrzył na Wiejce, bo nic innego w stronę Warszawy wtedy nie było. Korzystali z obiektów które mieli. A że nie jest równo z czaszą to inna sprawa. Prawie 25 lat bez konserwacji robi swoje :lol:
PS
Na fotkach które wkleiłem kilka postów wyżej tego nie widać ale ostatni dipol Grangera jest całkiem wygięty, tak jakby coś w niego uderzyło. Może tu się dopatrzycie:
Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 165.24 KiB | Przeglądane 20519 razy ]


10 paź 2015, o 10:59
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin

Dołączył(a): 11 sie 2011, o 06:29
Posty: 577
Cytuj
Post Re: Radiolinia
w tamtych latach robiło sie wiele pomysłowych i wiele nie normatywnych czynności stąd rożnie może być z tym nadajnikiem. Może być w miejscu bardzo nieprzewidzianym.

a...... jak chodzi o zasieg na czestotliwosci 400-500MHz to na mocy 20Wat krotkofalowcy z Wawy, na yagach spokojnie robią Poznań. Dla mnie wystarczy.
Moje typowanie to okolo 5W Grangera do anteny gdyż wersje dla reporterow nie mogły miec duzego ERP i jednoczesnie musialy byc ekonomiczne na zasilaniu akumulatorowym. Oczywiscie jeśli tylko to było urzadzenie przewidziane na mobile, to bylby kolejny przyklad pomyslowego zaadoptowania reporterki do celów "radiolinii"


11 paź 2015, o 19:45
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL