Teraz jest 15 kwi 2024, o 12:30



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Radiolinie pomocnicze 
Autor Wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Radiolinie pomocnicze
Skoro mamy temat o radiolinii i dosyle sygnału radiowego do Konstantynowa, pozwoliłem sobie utworzyć podobny wątek ale dotyczący innych radiolinii. Tu mam namyśli radiolinie pomocnicze lub w zasadzie nazwijmy je techniczne - nie związaną z dosyłem sygnału radiowego. Gdzieś kiedyś o tym pisałem, ktoś też pytał o zdjęcie. Przeglądałem ostatnio swoje zbiory i jednak znalazłem fotkę anteny na dachu.
Załącznik:
Radiolinia techniczna.jpg
Radiolinia techniczna.jpg [ 197.22 KiB | Przeglądane 20952 razy ]

Identyczna antena, nakierowana mniej więcej na ten sam kierunek znajduję się w RPZ (podstacja energetyczna).
Załącznik:
Radiolinia w RPZ.jpg
Radiolinia w RPZ.jpg [ 87.31 KiB | Przeglądane 20952 razy ]


A może tytuł tematu powinien brzmieć łączność? Na terenie ośrodka były również anteny KF na dolnym pomoście wieży radiolinii głównej oraz maszcik antenowy na budynku wartowni. W sumie mało czasu poświęcamy na tematy uboczne ale jednak związane z radiostacją (widać go na filmie z protestów pod bramą). Zapraszam, więc do dyskusji :)


Ostatnio edytowano 22 paź 2011, o 23:18 przez Łukasz-O, łącznie edytowano 1 raz



22 paź 2011, o 20:57
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Anteny na zdjęciach to nie radiolinie ;) . Są to pozostałości po systemie radiotelefonii a dokładniej służbowego kanału energetyki z Płocka .

Co do anteny na wartowni strzelam ... łączność bezpośrednia z KM Milicji w Płocku ? W sumie straż przemysłowa podlegała pod resort . .


22 paź 2011, o 21:31
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Jak nie radiolinie? :shock: W końcu to radiowa łączność chyba? Sorry, ale ja laik jestem ;) Czy łączność z ZE Płock wymagała aż dwóch anten? Nie denerwujcie się na mnie ;)


22 paź 2011, o 23:15
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 13 mar 2010, o 23:39
Posty: 575
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Uważam że nie ma znowu co kombinować, tylko delikatnie zapytać naszych wspaniałych ekspertów, którzy napewno odpowiedzą. Wiadomo, radiostacja miała bardzo rozbudowany system łączności, zarówno wewnętrznej jak i do kontaktów służbowych na zewnątrz. Główny inżynier radiostacji czy główny energetyk, to te osoby są kompetentne, aby służyć nam swoją wiedzą w tych zagadnieniach o których my nie mamy zielonego pojęcia a tylko możemy przypuszczać i tworzyć kolejne mity i pisać nieprawdę. Pora z tym skończyć. :lol:


23 paź 2011, o 17:49
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 13 mar 2010, o 23:39
Posty: 575
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Znalazłem w swoich zbiorach, zdjęcie które bardziej dokładniej obrazuje wspomnianą antenę kierunkową. Prawdopodobnie ma taki sam cel, jak taka sama znajdująca się na terenie podstacji. Ale ostatnio pojawiła się kwestia zdalnego sterowania pracą nadajników a co za tym idzie, także pracą całej radiostacji w systemie bezobsługowym. Ale w Konstantynowie prawdopodobnie odstąpiono od tego.


Załączniki:
Komentarz: Antena na dachu budynku stacyjnego.
DSCN1407.JPG
DSCN1407.JPG [ 120.79 KiB | Przeglądane 20660 razy ]
2 maja 2012, o 17:09
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Mi to wygląda na antenę na ok 400 mega.
W podobnych "tubach" wisały anteny systemu NMT ( Centertel ).


2 maja 2012, o 19:29
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Tadekmaj napisał(a):
ostatnio pojawiła się kwestia zdalnego sterowania pracą nadajników a co za tym idzie, także pracą całej radiostacji w systemie bezobsługowym. Ale w Konstantynowie prawdopodobnie odstąpiono od tego.


Taką możliwość dawało zastosowanie bardzo zaawansowanego technicznie panelu sterowania i kontroli .
W przypadku radiostacji dużej mocy wprowadzenie systemu bezobsługowego jest niemożliwe , z wiadomych powodów , więc nigdy taka możliwość nie była brana pod uwagę .


3 maja 2012, o 11:12
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Ekspert

Dołączył(a): 22 gru 2010, o 22:12
Posty: 2477
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
A czy to nie jest czasem tak, że RON-y, RTON-y mogą być bezobsługowe a nie RCN-y i RTCN-y?


3 maja 2012, o 22:05
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 mar 2010, o 11:51
Posty: 713
Lokalizacja: Białystok
Cytuj
Post Re: Radiolinie pomocnicze
Jako że dyskusja się "rozjechała" część postów przeniosłem do tematu wspomnienia/ludzie.


5 maja 2012, o 21:25
Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL