Maszt w przeszłości służył do nadawania analogowego programu 1 TVP dla województwa łódzkiego (kanał 7), a do 2000 roku także programów 2, 3 i 4 Polskiego Radia w standardzie OIRT FM. Obecnie jest wykorzystywany do emisji MUX-8 DVBT (na razie tylko emisja testowa).
26 wrz 2016, 20:15
myheaven
Ekspert
Re: Maszt TV w Zygrach
Dzisiaj znalazłem ten artykuł w gazecie sprzed kilku lat przez przypadek. Ogólnie zainteresowała mnie wieża w Nowosolnej widoczna z okien mieszkania mojej siostry na Widzewie (Łódź). Jest niska ale przykuła moją uwagę.
W artykule jest napisane że EmiTel Sp. z o.o. kombinował aby dosłownie przenieść maszt który stoi w Zygrach mniej więcej w to miejsce. Nurtuje mnie pytanie czy jest to kaczka dziennikarska czy rzeczywiście takie kombinacje były i czy technologicznie jest taka możliwość i sens. Według mojego doświadczenia ciężko jest rozmontować przenieść i znowu zmontować taki obiekt. Chyba taniej i bezpieczniej byłoby taki masz zbudować od nowa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość