|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
roberto
Site Admin
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51 Posty: 732 Lokalizacja: Białystok
|
 120 KV na maszcie
Panowie czy ktoś z was jest w stanie jednoznacznie opisać skąd brało się napięcie 120KV na wyjściu z nadajników , podczas gdy napięcie anodowe stopnia końcowego wynosiło 15KV , oraz czy nadajniki posiadały transformatory modulacyjne ?
|
23 sty 2011, 17:19 |
|
 |
anodowy
Site Admin
|
 Re: Nadajniki (zasada działania)
wg mojej wiedzy każdy modulator AM posiada trafo na wyjściu i tam jest owe wysokie napięcie wyjściowe dla anteny. Wysokie napiecie anodowe na lampie ma rozpędzić układ do normalnych warunków pracy tego stopnia. jesli jest modulacja na siatke czy katode to nie trzeba trafa dla dzwięku lecz najcześciej używano modulacji anodowej za jej najlepsze parametry. jedyny minus anodowej modulacji to wymóg olbrzymiej mocy audio doprowadzonej do anody modulatora który znajdował sie przy końcu toru nadawczego. To tłumaczy obecność dwóch lamp BTS w Konstantynowie w układzie przeciwsobnym tylko dla dzwięku. napewno gdzieś było trafo tego modulatora.
|
03 wrz 2011, 16:44 |
|
 |
TAN
Ekspert
|
"wg mojej wiedzy każdy modulator AM posiada trafo na wyjściu i tam jest owe wysokie napięcie wyjściowe dla anteny"
A skąd tam wcz ?...i jak jeszcze dleko do anteny!
|
10 wrz 2011, 12:35 |
|
 |
roberto
Site Admin
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51 Posty: 732 Lokalizacja: Białystok
|
Oto odpowiedź na moje pytanie sprzed miesięcy . Opracowanie na moją prośbę wykonane dla nas osobiście przez P. inż. Witolda Czowgana .
Załączniki:
Napięcia i prądy [domek+maszt].jpg [ 320.3 KiB | Przeglądane 12468 razy ]
|
11 wrz 2011, 17:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|